Jogurtowe bułeczki mają to do siebie, że są dużo delikatniejsze jeśli chodzi o miąższ. Jogurt w tym wypadku działa trochę jak mleko, znacznie je zmiękczając.
Mam już za sobą wiele eksperymentów z jogurtem i nigdy mnie nie zawiódł jeżeli chodzi o chleb. Tym razem dodałam do bułeczek jeszcze przecier pomidorowy, aby nabrały lekko kwaskowatego, pomidorowego smaku. A co idealnie pasuje do pomidorów? Oregano, gdyż w smaku kojarzy się z pizzą, czyż nie? Ta jogurtowo-pomidorowo-ziołowa mieszanka naprawdę świetnie się sprawdza.
Jeśli bardzo lubicie smak pomidorów, możecie do ciasta dodać więcej przecieru, jednak pamiętając o tym, że to wywoła konieczność ograniczenia ilości wody (ciasto po mniejszej ilości zrobi się sprężyste). Dobrym pomysłem jest też dosmakowanie przecieru po swojemu- czosnkiem, świeżymi ziołami, przyprawami, czy czymś ostrym. To nada bułeczkom inny, ale ciekawy smak.
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ciasta na pizzę. Jogurt bardzo wzbogaca smak i spulchnia ciasto.
Dodałam czosnek, bazylię, oregano i startego pomidora – mniam mniam 🙂 zjedliśmy od razu wszystkie 🙂 żarłoki…