Przepis

Przygotowanie
5 min
Przygotowanie
  • Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże, sól, posiekane listki rozmarynu i pokrojone w kostkę jabłka. Wlewamy powoli letnią wodę oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
  • Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Przygotowanie
30 min
Przygotowanie
  • Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
Wypiekanie
15 min
Wypiekanie
  • Wyrośnięte bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej