Przepis

Przygotowanie
5 min
Przygotowanie
  • Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże, sól, posiekane listki rozmarynu i pokrojone w kostkę jabłka. Wlewamy powoli letnią wodę oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
  • Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Przygotowanie
30 min
Przygotowanie
  • Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
Wypiekanie
15 min
Wypiekanie
  • Wyrośnięte bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 4 września 2016 o 19:46
    Ocena:

    Pycha! 🙂

  • Oktawia 25 października 2014 o 19:21

    Witam
    Mam pytanie, kiedy powinniśmy dodać sól do ciasta?

  • Ewa 12 września 2014 o 21:37

    Witam
    A w jakiej tempetaturze piec te smakowitości i czy można użyć suszonego rozmarynu?

    • Tosia 15 września 2014 o 10:00

      Witam serdecznie.
      Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni. Jak najbardziej można wykorzystać suszony rozmaryn 🙂
      Pozdrawiam!

  • gin 22 sierpnia 2014 o 01:55

    Mniam 🙂 Jestem pewna, że smakowały wybornie, bo robiłam bardzo podobne 🙂

  • aluu. 19 sierpnia 2014 o 20:50

    Mogę prosić o wagę tych listków z dwóch gałązek rozmarynu?
    Bo w większej ilości przepisów przewija się ta wielkość, a mój rozmaryn ma tylko dwie gałązki ;( za to wydaje mi się, że dosyć duże… Tzn. obecnie puste, lekko wyeksploatowane, lecz kiedy odrosną listki, będę się zabierać za ten przepis ;P
    Pozdrawiam,
    Ala

    • Tosia 20 sierpnia 2014 o 08:59

      Takie dodatki jak zioła dodaję do ciasta chlebowego na oko. Wszystko zależy od preferencji czy chcemy wypiek o bardziej czy mniej rozmarynowym posmaku. Nie zmienia to konsystencji ciasta.
      Do bułeczek dodałam mniej więcej 3-4 łyżki posiekanych listków rozmarynu.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej