Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, cynamon i sól. Gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na 2,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 7-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy je jeszcze trochę mąką.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 200 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bułki pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 7 minut. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej