Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier, jajko. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i czekamy aż się roztopi. Letnie mleko wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ręcznie lub mikserem ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części (wersja mniejsza) lub 4 części (duże bułki). Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę zbierając boki ciasta ku środkowi i kładąc bułeczkę złączeniem ku dołowi. Delikatnie je spłaszczamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. makiem/sezamem/czarnuszką/nasionami słonecznika/tymiankiem/inną posypką. Bułeczki pieczemy przez ok. 17 minut metodą góra-dół, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min