Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, drożdże, cukier, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko z olejem kokosowym i wyrabiamy ciasto 5 minut (ręcznie lub mikserem), aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części. Owoce łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą część ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy owoce i zbieramy brzegi ciasta ku środkowy tworząc krągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 17 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej (w miseczce nad rondlem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Upieczony bułeczki polewamy czekoladą, zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem warto włożyć je na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej