Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut (ręką lub mikserem), aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze w odstępach. Wierzch każdej bułeczki zdobimy różyczką ugotowanego brokuła, które delikatnie przyciskamy do ciasta. Bułeczki przykrywamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane, studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 15 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 15 min