Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut (ręką lub mikserem), aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze w odstępach. Wierzch każdej bułeczki zdobimy różyczką ugotowanego brokuła, które delikatnie przyciskamy do ciasta. Bułeczki przykrywamy na godzinę.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane, studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Agnieszka 16 września 2020 o 11:50

    A tą oliwę to kiedy i do czego używamy ?
    Jest podana 1 łyżka oliwy w składnikach ale w wykonaniu przepisu już nie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej