Już wkrótce na straganach zrobi się kolorowo za sprawą sezonowych owoców i warzyw. Nie mogę już się doczekać świeżych szparagów, chrupiących rzodkiewek i soczystego rabarbaru. Zanim jednak to nastąpi, sięgam od czasu do czasu po zielone brokuły. Ich kolor przyciąga wiosnę, są smaczne, zdrowe i można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.
Jeśli zostanie wam kilka ugotowanych brokułowych różyczek z obiadu, to możecie nimi ozdobić wyrośnięte bułeczki. Ja użyłam ich do bułeczek na zakwasie, ale podobnie można postąpić z bułkami drożdżowymi.
Dzięki temu małe wypieki zyskały wiosenny wygląd i dodatkowy smak 🙂
A tą oliwę to kiedy i do czego używamy ?
Jest podana 1 łyżka oliwy w składnikach ale w wykonaniu przepisu już nie.
Skrapiamy wierzch 🙂