Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Zaczynamy od beszamelu. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Do zasmażki powoli wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Do beszamelu dodajemy obrany groszek cukrowy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i beszamel. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy 4 bułeczki i kładziemy je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. W razie problemów, w trakcie formowania podsypujemy ciasto mąką. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy je na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej