Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do letniego mleka wbijamy jajka, dosypujemy cukier, drożdże suszone, mąkę pszenną oraz sól. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku zimnego masła i zagniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na brioszkę z wiśniami przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
3. Starannie wydrylowane wiśnie posypujemy mąką i cukrem. Mieszamy.
formowanie
15 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na brioszkę z wiśniami dzielimy na 10-12 części i formujemy z nich kule. Każdą kolejno rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy porcją wiśni. Zaklejamy. Kule ciasta układamy w foremkach keksowych.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Przygotowane brioszki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Wyrośnięte brioszki z wiśniami wstawiamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 40 – 45 minut na rumiano.
Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej