Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty, następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie drylujemy wiśnie i mieszamy je z mąką oraz cukrem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Układamy je obok siebie w formie keksówce (12x24cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
30 min
pieczenie
6. Brioszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - brioszka jest upieczona. Wyciągamy ją z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Żaneta 17 marca 2018 o 15:45
    Ocena:

    Zapomniałam o maśle, dodałam ciepłe po pierwszym wyrastaniu, ponownie wyrobiłam ciasto i zostawiłam jeszcze raz do wyrośnięcia. Wiśnie zastąpiłam gorzką czekoladą robiąc roladki zwinięte w kuleczkę. Wierzch broszki posypałam kruszonką z cukrem trzcinowym. Broszka wyszła obłędna. Super przepis!

  • Alicja 12 sierpnia 2016 o 10:53
    Ocena:

    Przepyszne wyglądają te bułeczki,od jakiegoś czasu chodzą za mną takie pysznosci aż tu nagle przepis mam na wyciągnięcie reki.Dzięki.Pozdrawiam.

  • Alicja 12 sierpnia 2016 o 10:38
    Ocena:

    Przepyszne wyglądają.Będzie to mój pierwszy wypieki po powrocie z wakacji.

  • Magda 21 lipca 2016 o 00:10

    Ciasto z dokładnie takich proporcji jak podane, nie zmieściło się w keksówce 12×24, wiśni też było za dużo. Dobrze, że miałam jeszcze jedną mniejszą keksowkę, wyszła mi z tego druga broszka.

  • Agnieszka 7 czerwca 2016 o 06:04

    Fajny przepis. Ja zdecydowalam sie na eksperyment; zamiast czesci jajka dodalam bardzo dojrzalego banana rozgniecionego widelcem oraz szczypte kardamonu. Dodalam za to mniej cukru. Brioszka ma lekko owocowy posmak. A z wisniami to juz po prostu raj. 🙂
    Swietne ogolne porady dotyczace przygotowywania ciasta drozdzowego.

    • Tosia 9 czerwca 2016 o 11:40

      Super modyfikacja z bananem, też tak czasem robię przy wypiekach 🙂 A masło można zastąpić olejem kokosowym w wersji wegańskiej 😉

  • Dorota 20 lipca 2015 o 21:29

    Uciekło gdzieś jajko w przepisie 😉
    Właśnie szykuję 😉

    • Tosia 21 lipca 2015 o 20:44

      Faktycznie! Jajko dodajemy do suchych składników, przed letnim mlekiem 😉
      Dzięki za czujność.

  • Halina 20 lipca 2015 o 18:29
    Ocena:

    W taki upał drożdżowe rośnie błyskawicznie. Przepysznie wyglądają Twoje brioszki.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej