Oficjalnie ogłaszam odliczanie do Świąt! Od dziś, na Smakowitym Chlebie będziemy zamieszczały przepisy na świąteczne wypieki. Zapewne nie wszystkie będą zawierały w sobie przyprawę korzenną, buraki, czy kapustę, chociaż znajdą się i takie. Na pewno każdy przepis będzie na swój sposób wyjątkowy i godny polecenia, aby znalazł się na wigilijnym stole.
Na początek zdecydowałam się polecić Wam słodki wypiek. To nie pierwszy przepis na maślaną, francuską brioszkę, ale pierwszy na taką w grudniowej odsłonie. Już w cieście znajduje się przyprawa korzenna i kakao, a to nie koniec niespodzianek. W każdej mini brioszce znajduje się jeszcze krem piernikowy (tutaj) przepis, który możecie również zastąpić masłem korzennym, podobnym jak w szwedzkich bułeczkach cynamonowych.
W obu przypadkach będzie pysznie, a robi się ją ekspresowo!
Wygląda smakowicie i zaraz biorę się za przygotowanie 🙂 tylko zastanawia mnie bardzo krótki czas pieczenia. Doświadczenie podpowiada mi,że to za mało dla drożdżowego ciasta ale może nie mam racji? Pozdrawiam
Proszę się nie obawiać, dla drobnych bułeczek, czy drożdżówek z kruszonką wystarczy czasem 15-20 minut. Brioszka to takie złączone bułeczki, ciasto jest mocno maślane, więc też zachowuje się inaczej w piekarniku niż pieczywo.
Oczywiście wiele zależy od mocy piekarnika, ale nie zalecam piec dłużej niż 35 minut. Brioszka będzie wtedy już raczej przesuszona 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Chyba, że wątpliwości wynika z tego, że napisałam mało zrozumiale, że w 200 stopniach pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kolejny kwadrans. Czyli w sumie 30 minut 🙂
Moja brioszka wyszła nieco inaczej niź ta na zdjęciu, jest ciemniejsza (chyba za dużo kakao dodałam), nie ma takiej solidnej skórki (bardziej przypomina ciasto piernikowe) ale faktycznie wyrosła cudownie (wystarczyło jej to 30 min w piekarniku) i jest przepyszna 🙂
Piernikowej brioszki jeszcze nie jadłam 😉
ale cudenko:)