Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, przyprawę korzenną i kakao. Wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem. Stopniowo wpijamy jajka i dodajemy po łyżce miękkiego masła. Po kilku minutach (ok. 6) ciasto osiągnie elastyczną formę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony odrobiną mąki blat. Dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy placuszek, na którym kładziemy łyżkę kremu/masła. Boki ciast zwijamy ku środkowi, tworząc bułeczkę z nadzieniem. Tak uformowane kulki układamy w tortownicy (23 cm) wyłożonej pergaminem (widać na zdjęciu). Formę przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch brioszek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do pieca i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejny kwadrans. Brioszkę wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • lucek 5 grudnia 2013 o 10:33

    Wygląda smakowicie i zaraz biorę się za przygotowanie 🙂 tylko zastanawia mnie bardzo krótki czas pieczenia. Doświadczenie podpowiada mi,że to za mało dla drożdżowego ciasta ale może nie mam racji? Pozdrawiam

    • Tosia 5 grudnia 2013 o 10:38

      Proszę się nie obawiać, dla drobnych bułeczek, czy drożdżówek z kruszonką wystarczy czasem 15-20 minut. Brioszka to takie złączone bułeczki, ciasto jest mocno maślane, więc też zachowuje się inaczej w piekarniku niż pieczywo.
      Oczywiście wiele zależy od mocy piekarnika, ale nie zalecam piec dłużej niż 35 minut. Brioszka będzie wtedy już raczej przesuszona 🙂
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

    • Tosia 5 grudnia 2013 o 10:40

      Chyba, że wątpliwości wynika z tego, że napisałam mało zrozumiale, że w 200 stopniach pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kolejny kwadrans. Czyli w sumie 30 minut 🙂

      • lucek 6 grudnia 2013 o 09:00

        Moja brioszka wyszła nieco inaczej niź ta na zdjęciu, jest ciemniejsza (chyba za dużo kakao dodałam), nie ma takiej solidnej skórki (bardziej przypomina ciasto piernikowe) ale faktycznie wyrosła cudownie (wystarczyło jej to 30 min w piekarniku) i jest przepyszna 🙂

  • Kulinarne Inspiracje 4 grudnia 2013 o 17:11

    Piernikowej brioszki jeszcze nie jadłam 😉

  • Ania 4 grudnia 2013 o 13:48

    ale cudenko:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej