Bezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiem to wynik wielu doświadczeń w domowej piekarni. Opracowując receptury na bezglutenowe chleby nauczyłam się już dwóch głównych zasad, które sprawiają, że wypieki te wychodzą udane, a do tego są smaczne. Po pierwsze warto pomieszać ze sobą kilka gatunków mąki. U mnie w misie znalazła się mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana oraz mąka konopna. Jeśli macie w szafkach inne mixy mąk to nie ma problemu, proporcje mogą się ewentualnie zmienić nieznacznie o jakieś 20-30 ml, więc wystarczy kontrolować konsystencję ciasta przy wyrabianiu. Masa na chleb bezglutenowy powinna być plastyczna.
Oprócz mąk ważny jest dodatek: to mogą być jajka, namoczone ziarna, mus dyniowy, banany z ryżem lub ziemniaki. Dziś wybrałam podsmażony szpinak z czosnkiem oraz twaróg. W wersji wegańskiej twaróg zastąpicie po prostu tofu. A szpinak możecie przyprawić po swojemu, czy to będą listki świeże, czy mrożone to już Wasza decyzja. Czuję, że polubicie ten wiosenny przepis. Czekam na komentarze, czy wypiek się udał 🙂
Jeśli szukacie więcej przepisów na pieczywo bezglutenowe zapraszam tutaj. Mogę polecić idealny przepis na chleb na zakwasie gryczanym (bezglutenowy) lub szybkie bezglutenowe podpłomyki, również w takiej wersji. A dla zaangażowanych domowych piekarzy mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany. A jeśli coś wymaga wyjaśnienia – pytajcie w komentarzach.
Czy ktoś z was robił chleb z tapioki mi się nie udaje.
Osobiście nie piekłam chleba wyłącznie z mąki z tapioki i nie jestem w stanie polecić Ci sprawdzonego przepisu w tej chwili. Jeśli nie uda Ci się osiągnąć oczekiwanego efektu, być może spróbujesz chlebów bezglutenowych na bazie innej mąki, jeśli tylko Twoja dieta na to Ci pozwala?
czy mozna zrobic chlebek bez twarogu? jak beda wtedy wygladac proporcje?
Już odpisałam na Facebooku 🙂
Polecam twaróg zastąpić tofu
Ten smak lekko gorzkawy to wyczuwalny jest przy ciepłym chlebku jak wystygnie pyszny .Będę robiła go często inne też będę testowała .Pozdrawiam
Ah, to sprawa wyjaśniona! A z ciepłym trzeba uważać, bo brzuch rozboli 😉
Witam piekłam wczoraj ten chlebek z twarogiem bezglutenowy pyszny tylko lekko gorzkawy wydaje mi się ,że to posmak mąki jaglanej zastąpiłam też mąkę ryżową mąką ziemniaczaną i dałam sam twaróg . .Chleb się udał .Pozdrawiam
Dzień dobry,
Pewnie tak, wiele zależy od tego jak dobierzemy ze sobą mąki bezglutenowe. Przy takich modyfikacjach mogę jedynie odpowiadać za proporcje, bo zawsze jest ryzyko, że źle się zmiesza mąki. A jaglana rzeczywiście jest gorzkawa w większej ilości, więc trzeba z nią uważam 🙂
Ale cieszę się, że chleb się udał. Pozdrawiam!
Czy mąka konopna to po prostu zmielone konopie?
Tak, mąka ta powstaje ze zmielenia odtłuszczonego ziarna konopi 🙂
Witam,
Chcę upiec bezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiem ,ale chciałabym zrezygnować ze szpinaku,czy w związku z tym mogę zwiększyć ilość twarogu,np.do 250 g ?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Tak, może Pani tak zrobić, właśnie w takich proporcjach.
Trzymam kciuki za udany wypiek i pozdrawiam 🙂
Zastanawiam się co jest spulchniaczem w tym chlebie i jak długo może leżeć. Sama piekę chleby na zakwasie. Pozdrawiam. Urszula
Drożdże! Tylko ja jestem taką gapą, że czasem jak piekę i odmierzam składniki to coś zapomnę zapisać na kartce i zdarza się, że nie zauważam tego przepisując potem proporcje na bloga. Dlatego dzięki za komentarz, szybko to naprawiłam i już info o drożdżach dodałam.
Na zakwasie bezglutenowym też jest jeden przepis na blogu 🙂 Ale ja na co dzień piekę na zakwasie żytnim, więc bezglutenowe eksperymenty tylko od czasu do czasu.
Pozdrawiam.