Przepis

przygotowywanie szpinaku
1 min
przygotowywanie szpinaku

1. Szpinak podsmażamy z czosnkiem.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Do misy wsypujemy wybrane mąki, dodajemy podsmażony wcześniej szpinak z czosnkiem, drożdże, twaróg i sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy wodę i mieszamy składniki łyżką lub mikserem jedynie do połączenia. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

4. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Ręce zwilżamy wodą, przekładamy ciasto, wierzch wyrównujemy Przykrywamy ściereczką na 2 godziny i zostawiamy w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Przed pieczeniem chleb dekorujemy ulubionymi ziarnami. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli nie będzie się kleiło - ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie obklejony ciastem - wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • tomek 1 kwietnia 2021 o 22:11

    Czy ktoś z was robił chleb z tapioki mi się nie udaje.

    • Małgosia 2 kwietnia 2021 o 13:50

      Osobiście nie piekłam chleba wyłącznie z mąki z tapioki i nie jestem w stanie polecić Ci sprawdzonego przepisu w tej chwili. Jeśli nie uda Ci się osiągnąć oczekiwanego efektu, być może spróbujesz chlebów bezglutenowych na bazie innej mąki, jeśli tylko Twoja dieta na to Ci pozwala?

  • anja 9 października 2017 o 12:08

    czy mozna zrobic chlebek bez twarogu? jak beda wtedy wygladac proporcje?

  • Zosia 17 sierpnia 2016 o 16:39
    Ocena:

    Ten smak lekko gorzkawy to wyczuwalny jest przy ciepłym chlebku jak wystygnie pyszny .Będę robiła go często inne też będę testowała .Pozdrawiam

  • Zosia 17 sierpnia 2016 o 09:20

    Witam piekłam wczoraj ten chlebek z twarogiem bezglutenowy pyszny tylko lekko gorzkawy wydaje mi się ,że to posmak mąki jaglanej zastąpiłam też mąkę ryżową mąką ziemniaczaną i dałam sam twaróg . .Chleb się udał .Pozdrawiam

    • Tosia 17 sierpnia 2016 o 09:43

      Dzień dobry,
      Pewnie tak, wiele zależy od tego jak dobierzemy ze sobą mąki bezglutenowe. Przy takich modyfikacjach mogę jedynie odpowiadać za proporcje, bo zawsze jest ryzyko, że źle się zmiesza mąki. A jaglana rzeczywiście jest gorzkawa w większej ilości, więc trzeba z nią uważam 🙂
      Ale cieszę się, że chleb się udał. Pozdrawiam!

  • Karolina 16 maja 2016 o 14:57

    Czy mąka konopna to po prostu zmielone konopie?

  • Iwona 26 kwietnia 2016 o 16:22

    Witam,

    Chcę upiec bezglutenowy chleb ze szpinakiem i twarogiem ,ale chciałabym zrezygnować ze szpinaku,czy w związku z tym mogę zwiększyć ilość twarogu,np.do 250 g ?
    Pozdrawiam

    • Tosia 26 kwietnia 2016 o 17:00

      Dzień dobry,
      Tak, może Pani tak zrobić, właśnie w takich proporcjach.
      Trzymam kciuki za udany wypiek i pozdrawiam 🙂

  • Urszula 13 kwietnia 2016 o 17:56

    Zastanawiam się co jest spulchniaczem w tym chlebie i jak długo może leżeć. Sama piekę chleby na zakwasie. Pozdrawiam. Urszula

    • Tosia 13 kwietnia 2016 o 18:13

      Drożdże! Tylko ja jestem taką gapą, że czasem jak piekę i odmierzam składniki to coś zapomnę zapisać na kartce i zdarza się, że nie zauważam tego przepisując potem proporcje na bloga. Dlatego dzięki za komentarz, szybko to naprawiłam i już info o drożdżach dodałam.
      Na zakwasie bezglutenowym też jest jeden przepis na blogu 🙂 Ale ja na co dzień piekę na zakwasie żytnim, więc bezglutenowe eksperymenty tylko od czasu do czasu.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej