Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto minutę do dokładnego połączenia składników.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

2. Formę keksówkę smarujemy olejem/oliwą, wykładamy pergaminem, smarujemy go również wewnątrz (dzięki temu ciasto nie przyklei się do formy).

przygotowanie do wyrastania
5 min
przygotowanie do wyrastania

3. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy połówkami śliwek.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Zostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (15 minut w 220 stopniach, następnie 25 minut w 200 stopniach) następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 18 maja 2018 o 11:11

    Witam,
    Czym można zastąpić powidła? 🙂

  • Inez 26 marca 2017 o 22:32

    Hej 🙂 wyjdzie z mąki kukurydzianej i kokosowej?

  • Ewa 21 lutego 2017 o 19:38

    Ten chlebek tez wyszedł świetny ! Ładnie wyrósł i jest miękki w środku a co najważniejsze wydaje się ze się w ogóle nie kruszy !

  • Janina 14 stycznia 2017 o 13:41

    Proszę pisać czy piec dany wypiek z termoobiegiem czy bez,góra-dól…itp.Czasami to jest bardzo ważne przy pieczeniu.

    • Tosia 15 stycznia 2017 o 17:39

      Pisałam już wielokrotnie na blogu, że pieczywo zawsze pieczemy metodą góra-dół, aby piekło się równo.
      Termoobieg to po prostu 20 stopni więcej niż przy normalnym trybie, przy dłuższym pieczeniu wysusza wypieki, ale czasem przy chlebach na zakwasie warto podpiec na początku. Jeśli jednak termoobieg jest wskazany, to wyraźnie zaznaczam to w przepisie.

  • Agata 14 listopada 2016 o 15:23

    Wyśmienity chleb, po upieczeniu i wystudzeniu kroję na kromki. owijam w folię i i zamrażam, po wyjęciu z zamrażalnika np. dwie kromki na śniadanie wkładam do opiekacza i mam pyszne świeże, aromatyczne pieczywo w smaku identyczne jak chleb razowy glutenowy, który b. lubiłam. Nareszcie uwolniłam się od tego koszmarnego chleba różnych firm ze sklepów.
    Super blog, serdecznie pozdrawiam

  • doris 12 października 2016 o 19:11

    W przepisie jest podane 600 G dowolnych mąk bezglutenowych czy tzn ,ze dajemy po 200 G każdej z mąk?

    • Tosia 13 października 2016 o 11:08

      To znaczy, że można dać 600 g jeden mąki bezglutenowej, dać po 200 g 3 różnych mąki bezglutenowych, albo wymieszać nawet jej 6 rodzajów po 100 gramów. Do wyboru, do koloru 🙂
      W nawiasie to tylko przykład jakie mąki ja użyłam.

  • Magda 23 września 2016 o 02:43

    Ten chleb jest najlepszy. I uzależniający. Upieklam aby wypróbować, a teraz pieke regularnie. Pieke z tej porcji w dwóch keksowkach, wiec chlebek jest dosc płaski, ale za to łatwiej ukroic takie wąskie kromeczki. Pyszny z masłem, powidłami, żółtym serem. Bardzo, bardzo dziekuje za ten przepis.

  • Ania 18 września 2016 o 20:30

    A jeśli nie mam drożdży instant? Mogą być świeże? No i ile?

    • Tosia 18 września 2016 o 22:05

      Mogą być świeże, zasada jest taka, że dajemy ich dwa raz więcej niż suszonych instant, czyli w tym przypadku 10 g (1/10 kostki). Ze świeżych drożdży trzeba oczywiście przygotować jeszcze rozczyn, aby pobudzić je do pracy.

  • Majka 12 sierpnia 2016 o 21:33
    Ocena:

    Wygląda cudnie 🙂

  • Boya 12 sierpnia 2016 o 11:32

    Fajny chlebek 🙂 a macie może jakiś przepis na chlebek, ale tylko z mąk: jaglanej, ziemniaczanej i z cieciorki? Aha i bez drożdży, których niestety na razie nie mogę jeść? 🙁

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej