Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Musującą tabletkę z witaminą C wrzucamy do leniej wody i rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
wyrabianie
10 min
wyrabianie
2. Wyrabiamy ciasto wlewając stopniowo letnią wodę z witaminą c, a następnie wlewając rozpuszczone masło. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą ręcznie lub mikserem przez 10 minut
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
4. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na cienki okrągły placek. Ciasto zwijamy w rulon (widoczne na zdjęciu). Kładziemy je na foli aluminiowej i zaginamy folię tak, by utworzyć \\\\\\\"ścianki\\\\\\\" podtrzymujące z boku bagietkę (najlepiej zerknąć na zdjęcie).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
5. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
6. Wyrośniętą bagietkę nacinamy pod skosem ostrym nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy 15-20 minut. Bagietkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej