Bananowa chałka z gorzką czekoladą
Święta, święta i po świętach! Chałka mocno kojarzy mi się w Wielkanocą, ale uwielbiam ją piec przez cały rok.
Tym razem do ciasta przemyciłam rozgniecione banany, które sprawiły, że miąższ chleba stał się ciekawie elastyczny. A oprócz tego można było zmniejszyć ilość cukru w cieście, dzięki naturalnej słodyczy bananów.
Oprócz tego do ciasta dodałam też kawałki gorzkiej czekolady, które pięknie rozpuściły się miąższ chałki w trakcie pieczenia.
Chałka wyszła dwupiętrowa, ale równie dobrze można upiec ją z 3 pasm.
Chałka — inspiracje i warianty
Bananowa chałka z gorzką czekoladą należy do kulinarnych eksperymentów, do czego Was bardzo zachęcam. Kiedy już ją przetestujecie, może będziecie chcieli poznać inne smakowite przepisy? Doskonałym wyborem będzie na przykład chałka z budyniem i kruszonką. Fanów migdałów i ich niezwykłego aromatu zachęcam do wypróbowania chałki z marcepanem. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować zaskakującej wytrawnej chałki, koniecznie zobaczcie przepis na chałkę z dodatkiem purée ziemniaczanego.
Czekam na Wasze kuchenne historie!
Czy już wypróbowaliście przepis na bananową chałkę z gorzką czekoladą? Jestem ogromnie ciekawa Waszych opinii o tym przepisie! Koniecznie dajcie znać, jak Wam się udała. Zachęcam Was do dzielenia się swoimi przemyśleniami, pomysłami i sukcesami kulinarnymi w komentarzach. Każdy Wasz komentarz jest dla mnie dalszą zachętą do kulinarnych eksperymentów.
Dzień dobry. Nie mam bananów, co mogę dać zamiennie?
Najlepiej będzie upiec tę chałkę gdy będzie Pani miała banany. Są one integralną częścią tego przepisu, ale mamy inne przepisy na chałki, bez bananów i równie świetne. Polecam 🙂
czy ten przepis wyjdzie na mące orkiszowej?
Tak, na mące orkiszowej jasnej 🙂
rewelacja! Uwielbiam połączenie bananów i czekolady 🙂
Ile mleka ?
200 ml letniego mleka 🙂
Już upiekłam. Dałam 250 mleka i też wyszła super smaczna i puszysta . Właśnie pochłaniamy ze Smakowitą i dżemem. Dziękuję za super przepisy .
Chętnie bym upiekła tylko ile mleka potrzeba do tego przepisu?
200 ml letniego mleka 🙂