Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do dużej misy. Dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, sól, cukier. Wsypujemy również siemię lniane oraz bakalie (orzechy i pestki warto wcześniej podprażyć na suchej patelni). Suche składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy powoli wlewać letnią wodę, mieszając składniki ręką lub drewnianą łyżką. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy połączyć składniki.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Keksówkę o wymiarach 12x22 cm smarujemy tłuszczem (np. łyżką miękkiego masła) i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Formę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 4 godziny (u mnie ciasto rosło 5).
pieczenie
45 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, odwracamy ją dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Stan chleba sprawdzamy wbijając patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy - bochenek jest upieczony. Gotowy chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej