Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ugotuj płatki owsiane w mleku aż całość będzie miała konsystencję papki. Odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne a następnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 2 równe części i uformuj rulony takiej długości, jakiej chcesz mieć bagietkę. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj materiałową szmatką. Odstaw blachę w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw blachę z bagietkami i piecz je ok. 15 minut aż zaczną brązowieć. Wyjmij z piekarnika i wystudź nieco przed jedzeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej