Przepis

przygotowywanie zaczynu
240 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wymieszaj w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do zaczynu dodaj składniki na ciasto właściwe i zacznij zagniatać ciasto rękami. Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut. Z ciasta uformuj tak długi rulon, jak długą chcesz otrzymać bagietkę.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Ułóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw przykryte szmatką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz bagietkę ok. 15 minut aż zbrązowieje.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej