Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wymieszaj w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do zaczynu dodaj składniki na ciasto właściwe i zacznij zagniatać ciasto rękami. Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut. Z ciasta uformuj tak długi rulon, jak długą chcesz otrzymać bagietkę.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ułóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw przykryte szmatką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz bagietkę ok. 15 minut aż zbrązowieje.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 15 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 15 min