Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ugotuj płatki owsiane w mleku aż całość będzie miała konsystencję papki. Odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne a następnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 2 równe części i uformuj rulony takiej długości, jakiej chcesz mieć bagietkę. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj materiałową szmatką. Odstaw blachę w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw blachę z bagietkami i piecz je ok. 15 minut aż zaczną brązowieć. Wyjmij z piekarnika i wystudź nieco przed jedzeniem.
Smakowita
Podawaj ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min