Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ugotuj płatki owsiane w mleku aż całość będzie miała konsystencję papki. Odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie elastyczne a następnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 2 równe części i uformuj rulony takiej długości, jakiej chcesz mieć bagietkę. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj materiałową szmatką. Odstaw blachę w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw blachę z bagietkami i piecz je ok. 15 minut aż zaczną brązowieć. Wyjmij z piekarnika i wystudź nieco przed jedzeniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 1 lutego 2017 o 08:22

    Napisane jest tylko 400g mąki. Jakiej? Nadaje sie orkiszowa pelnoziarnista?

    • Tosia 3 lutego 2017 o 17:52

      To stary przepis, jak widać będzie wymagał poprawki 🙂
      Chodziło tutaj o mąkę jasną, więc pszenną lub orkiszową typ 700. Można ewentualnie pół na pół jasna z pełnoziarnistą.

  • Nika 18 września 2014 o 15:11

    Ostatnio znalazłam płatki błyskawiczne jaglane. Czy można nimi zastąpić te z przepisu?

    • Śliwka 19 września 2014 o 21:34

      Tak, nie ma przeszkód. Najważniejsze, żeby zgadzała się waga.
      Ja też je ostatnio odkryłam i pokochałam od pierwszego wyjrzenia:)

  • Rena 13 czerwca 2014 o 11:25

    A czy rodzaj użytych drożdży ma wpływ na smak wypieku?

    • Śliwka 23 czerwca 2014 o 22:53

      Nie powinien mieć wpływu. Ja używam drożdży suchych z przyzwyczajenia, uważam że są dużo łatwiejsze w użyciu i dają gwarancję wyrośnięcia (czego czasem nie można powiedzieć o świeżych). Pozdrawiam

  • Kasia 24 marca 2014 o 19:07

    Mam pytanie jak chcę użyć drożdży „normalnych” to ile mam ich dać? Ostatnio znalazłam dziwne i różne przeliczniki i sama nie wiem co jest dobre 🙂

    • Śliwka 4 kwietnia 2014 o 14:11

      Dzień dobry,

      Jedna łyżeczka drożdży suchych to ok. 12 g drożdży świeżych. Proszę zatem dodać ok. 20 g drożdży swieżych pamiętając, aby wcześniej rozpuścić je w odrobinie wody.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej