Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na 8-10 godzin. Po upływie tego czau zaczyn powinien się mocno podnieść i zacząć bąbelkować.
wyrabianie
wyrabianie
2.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto właściwe oprósz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3.Umieść ciasto w miseczce i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagnieć. Podziel ciasto na pół i uformuj dwa cienkie rulonu. Ułóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. pół godziny.
pieczenie
pieczenie
5.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i ostudź nieco przed jedzeniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 10 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 10 min