Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na 8-10 godzin. Po upływie tego czau zaczyn powinien się mocno podnieść i zacząć bąbelkować.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto właściwe oprósz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3.Umieść ciasto w miseczce i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagnieć. Podziel ciasto na pół i uformuj dwa cienkie rulonu. Ułóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. pół godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
5.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i ostudź nieco przed jedzeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej