Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na 8-10 godzin. Po upływie tego czau zaczyn powinien się mocno podnieść i zacząć bąbelkować.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto właściwe oprósz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj i zagniataj aż uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3.Umieść ciasto w miseczce i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagnieć. Podziel ciasto na pół i uformuj dwa cienkie rulonu. Ułóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. pół godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
5.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i ostudź nieco przed jedzeniem.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Asia 2 maja 2014 o 12:55
    Ocena:

    Bagietki smaczne 🙂 Na początku myślałam, że będą bardzo cienkie, bo po ułożeniu na blachę nie chciały za bardzo rosnąć, ale w piekarniku naprawdę dużo urosły. Jedyny minus jak dla mnie to skórka, która po ostygnięciu przestała być chrupiąca.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej