Uwielbiam chrupiące domowe bagietki, swój ulubiony przepis znalazłam już jakiś czas temu i lubię piec je szczególnie na zaczynie drożdżowym poolish. Czasem jednak mam ochotę poeksperymentować z zakwasem i upiec bardziej treściwą w smaku bagietkę.
Tak było tym razem, ale dodatkowo zainspirował mnie kolor zielony na straganie. Pojawił się już groszek cukrowy, dlatego postanowiłam obrane ziarenka groszku dodać do ciasta chlebowego.
Wyszła z tego bagietka z zielonymi kropkami 🙂
Pychotka! Zrobiłam w części z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Świetny przepis.
Witaj ponownie! Jak już pisałam, piekłam tę bagietkę na zakwasie żytnim i była cudowna! Zastanawiam się, czy na pszennym też wyjdzie? Jak uważasz? Pozdrawiam, Kasia
Pewnie, że wyjdzie i to w takich samych proporcjach. bagietka będzie po prostu delikatniejsza w smaku 🙂
Pycha! Chociaż ostatecznie bez groszku, bo Luby nie lubi dodatków, ale bagietka boska! Łatwa i smaczna. Pozdrawiam, K.
Super, cieszę się, że smakowała i się udała 🙂
Serwus! Czy mrożony groszek się nada? Oczywiście uprzednio rozmrożony i ocieplony, Pozdrawiam, Kasia
Czemu nie 🙂
Witaj! Dziękuję za odpowiedź! Chciałam zrobić tę bagietkę, żeby wypróbować mój pierwszy zakwas, ale odcięło mnie od internetu na kilka dni i ostatecznie odważyłam się na upieczenie jednego z Twoich chlebów… Nie jestem pewna, czy wyszedł ma 100% dobrze, ale jest ładny pomimo, że przykleił mi się do ścierki podczas wyrastania (chyba oprószyłam zbyt małą ilością) i nam smakuje :). Pozdrawiam, K.
Dzień dobry,
Jak przykleił się to ciasto było zbyt luźne, albo po prostu faktycznie za mało mąki. Najważniejsze, że smakowało, będzie coraz lepiej, a każdy kolejny wypiek coraz bardziej udany 🙂
Tylko w jednym miejscu się przykleiło, także to chyba niedobór mąki.
Praktyka – w niej cała moja nadzieja! Ze wszystkim tak już jest – człowiek uczy się na błędach i na obserwacji. Dziękuję za odpowiedzi, na pewno będę tu zaglądać (codziennie zaglądam po kilka razy) -mój Chlebożerca już uznał to za uzależnienie, ale on też ma swoją pasję, więc mnie rozumie :). Pozdrawiam, K.
Mam pytanie 🙂 100 g zakwasu równa się ilu szklanką zakwasu? Niestety nie posiadam wagi 🙂
Oj, w tej chwili nie mam aktywnego zakwasu, aby to sprawdzić, więc niestety nie pomogę. Następnym razem jak będę piekła to sprawdzę, ale bardzo zachęcam do zakupienia wagi kuchennej, jest niezwykle przydatna w wypieku domowego chleba. Każdy gram jest ważny, więc trudno piec początkującym na oko. Wagę można kupić już za 30 złotych w większości marketów 🙂