Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, dodajemy mąkę i sól. Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy od razu do suchych składników. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem/oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto podsypujemy odrobiną mąki, aby się nie lepiło i formujemy długą bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Układamy z obu stron po wałeczku ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki i przykrywamy z wierzchu. Zostawiamy na godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 10 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Agata 11 października 2020 o 22:40

    Czy bagietka wychodzi wilgotna w środku po upieczeniu?

    • Tosia 12 października 2020 o 10:58

      Pieczemy do suchego patyczka, zatem nie może być mokra, zakalcowata, ale sam miąższ jest elastyczny i tak, można powiedzieć, że to wilgotny miąższ, a nie przesuszony.

  • Anna 16 sierpnia 2016 o 13:17

    A czy z mąki pełnoziarnistej bagietka się uda?

    • Tosia 17 sierpnia 2016 o 09:21

      Z samej mąki pełnoziarnistej będzie zbita i inaczej będzie się ją formowało, trzeba dać też więcej wody, ale jest to do zrobienia.

  • Iwona 7 lipca 2016 o 21:20

    Wszystkie przepisy na chleb i bagietki są przekonywującego czyli nic tylko trzeba sprobowac

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej