Przepis

przygotowywanie zaczynu
420 min
przygotowywanie zaczynu
1. Do misy wsypujemy 100 g mąki, dodajemy szczyptę soli i wlewamy letnią wodę. Mieszamy krótko, przykrywam i odstawiamy na ok. 8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Łączymy mąkę z wcześniej przygotowanym zaczynem, żurawiną, posiekanymi orzechami, drożdżami, solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bagietkę lub dzielimy na dwie części i formujemy dwie mniejsze bagietki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, z boki układamy wałeczki ze ściereczek, aby bagietka nie rozjechała się na boki. Przykrywamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Bagietki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni metodą góra-dół przez 25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 26 grudnia 2018 o 13:47

    Tosiu,chyba w przepisie wkradł się błąd. W punkcie drugim jest,że trzeba wyrabiać mikserem przez 5 godzin. Trochę długo 😉 Czyżby to miało być 5 minut?
    Pozdrawiam
    Kamila

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej