Przepis

Przygotowanie zaczynu
120 min
Przygotowanie zaczynu

1. Przygotowujemy zaczyn. Do misy przesiewamy 100 g mąki pszennej typ 650 i 200 g mąki pszennej typ 550, mieszamy je z 1/2 łyżeczki drożdży. Wlewamy powoli 250 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 6 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrabianie ciasta
60 min
Wyrabianie ciasta

2. Wyrośnięty zaczyn, jeszcze w misce, lekko zagniatamy lub uderzamy pięścią. Dodajemy pozostałe składniki: wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe drożdże i sól. Wlewamy łyżkę oliwy i powoli zaczynami dolewać 220 ml letniej wody wyrabiając ciasto. Po 8 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

dzielenie ciasta
5 min
dzielenie ciasta

3. Ciasto na bagietkę francuską kładziemy na oprószonej mąką stolnicy. Chwilę je zagniatamy i dzielimy na 4 części.

formowanie
10 min
formowanie

4. Każdą z części wałkujemy na prostokątny, cienki placek i zawijamy jak roladę, tworząc przyszłą bagietkę.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

5. Na blasze kładziemy ściereczkę, a na niej 4 przyszłej bagietki. Między każdą z nich robimy zakładkę ze ściereczki. Całość przykrywamy jeszcze jedną ściereczką. Blachę stawiamy w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

pieczenie
25 min
pieczenie

6. W piekarniku włączamy termoobieg i rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Na dole piekarnika umieszczamy miseczkę (ze stali nierdzewnej) z wodą. Wyrośnięte bagietki możemy naciąć ostrym nożem, a dalej przerzucamy je przy pomocy łopatki na blaszkę wyłożoną pergaminem/podsypaną kaszą manną lub bezpośrednio na kamień do pizzy. Pieczemy 3 minuty, otwieramy piekarnik, spryskujemy wierzch ciasta wodą i zamykamy drzwiczki. Pieczemy 7 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, włączamy program pieczenia góra-dół. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i dopiekamy bagietki przez 15 minut. Upieczone przekładamy na kuchenną kratkę, do ostudzenia.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej