Czy automat jest niezbędnym urządzeniem przy wypieku domowego chleba?
Spotkałam się już kilka razy z mitem dotyczącym domowego wypieku chleba. Wiele osób niesłusznie myśli, że pieczenie chleba wymaga wysokich umiejętności kulinarnych i specjalistycznego sprzętu.
Zdarza się, że znajomi mnie pytają w czym piekę chleby i czy mam do tego specjalną maszynę. Prawda jest taka, że do wypieku smacznego, prostego chleba nie potrzeba specjalnych akcesoriów, wystarczy do tego zwykły piekarnik, składniki, mikser lub po prostu miska. Przygotowanie chleba klasyczną metodą wymaga poświęcenia na to czasu i zaangażowania.
W przypadku wypieku chleba w automacie z wielu obowiązków wyręcza nas maszyna i to jest zdecydowanie jej głównym atutem. Przyznam szczerze, że lubię przygotowywać chleb od podstaw, wyrabiać go, formować i patrzeć jak rośnie, dlatego z automatu korzystam tylko czasami. Głównie w sytuacjach w których nie mam czasu lub humoru, a wolę domowy chleb od kupnego.
Budowa maszyny
Pod względem budowy automaty są do siebie podobne. Składają się z pojemnika z jednym lub dwoma mieszadłami oraz grzałki. Pojemniki są często pokryte teflonem i zaraz po wypieku, chleb ładnie „wyskakuje” z formy.
Każda maszyna ma trochę inne funkcje, dlatego warto poczytać instrukcje do swojego sprzętu, by wiedzieć jakie możliwości wypieku chleba nam stwarza.
Automaty mają przeróżne programy. Ja zazwyczaj wybieram pierwszy, podstawowy albo program do pieczenia chlebów pełnoziarnistych.
W moim automacie oprócz programu np. podstawowego nastawia się także jaką gramaturę ma mieć nasz chleb ( 700 g lub 900 g) oraz rodzaj wypieczenia skórki. Prawie zawszę wybieram skórkę średnio wypieczoną, ale jest to oczywiście kwestia gustu 🙂
Wiem, że niektórzy korzystają z automatu jedynie po to by wyrabiać w nim ciasto. Maszyny mają do tego odpowiedni program.
Jakie chleby można piec w automacie?
Najlepiej z automatu wychodzą chleby pieczone na mące pszennej, ponieważ maszyna świetnie wyrabia ciasto na chleb. Dobrze sprawdza się także mąką pełnoziarnista. Chleby są ładnie wyrobione i przy tym delikatne w środku z chrupiącą skórką.
Niestety maszyna nie jest stworzona do wypieku chlebów na zakwasie. Wynika to z faktu, że programy automatu nie trwają tak długo jak chleby na zakwasie powinny wyrastać i nie osiągają tak wysokiej temperatury, w jakiej się je piecze.
Można za to piec w nich ciasta drożdżowe 🙂
Jak piec w automacie?
Pieczenie w automacie jest dziecinnie proste. Wystarczy przestrzegać odpowiedniej kolejności dodawania składników, ponieważ dzięki temu mamy pewność, że ciasto zostanie wyrobione jak należy. Trzeba pamiętać o tym, że takie chleby różnią się od chlebów z piekarnika, dlatego wymagają specjalnego przepisu. Do tej pory na stronie zamieściłam takie trzy przepisy i wszystkie z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Poniżej przedstawiam do nich linki :
Pełnoziarnisty chleb z automatu
Chleby z automatu zawsze mają podobny do siebie kształt, ponieważ są pieczone w tej samej formie. Od spodu, na środku znajduje się w nich mała dziurka od mieszadła. Są różne techniki traktowania mieszadła, niektórzy wyciągają je za pomocą specjalnego haka już po upieczeniu. Inni po drugim wyrabianiu chleba wyciągają wilgotnymi dłońmi chleb, formują go i wkładają do formy, już bez mieszadła. Przetestowałam obie metody i stosuję je zamiennie.
Po drugim wyrabianiu chleb można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. płatkami owsianymi. W tym momencie można je także naciąć, dzięki temu bochenek nabierze ciekawego wyglądu.
Uważam, że automat do wypieku chleba to przydatny sprzęt kuchenny, ale na pewno nie jest on niezbędny. Ciekawa jestem Waszych doświadczeń z maszynami. Chętnie posłucham Waszych opinii i być może inspirujących wskazówek 🙂
Wasze komentarze