Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien po tym czasie bąbelkować.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po tym czasie połącz zaczyn z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto 5 minut, aż bęzie elastyczne.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Następnie pozostaw ciasto w misce, w ciepłym miejsce na ok. 4 godziny pod przykryciem szmatki.
drugie wyrastanie
600 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Wsadź blaszkę lub naczynie do lodówki, przykryj materiałową szmatką i daj bułeczkom wyrosnąć powoli w lodówce przez ok. 10-12 godzin.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 25 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 20 maja 2018 o 01:19

    Witam, fajny przepis, ale brakuje punktu nr 2, po zaczynie od razu Pani poleca zagnieść ciasto, można się domyślić o co chodzi, niemniej jednak brakuje części przepisu. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej