Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw na ok.8 godzin w ciepłe miejsce.
wyrabianie
wyrabianie
2. Pokrój gruszki w kostkę. Po upływie czasu \"leżakowania\" zaczynu pomieszaj zaczyn z resztą składników na ciasto właściwe aż utworzą jednolitą masę. Zagniataj kilka minut, aby składniki lepiej się wymieszały.
wyrastanie
wyrastanie
3. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami w środku, aby ciasto nie przykleiło się do formy. Umieść ciasto w formie i uklep w środku. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin, a najlepiej na noc.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy i ostudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 15 godz 15 min
Czas wyrastania: 14 godz
Czas wypieku: 35 min