Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Morele poszatkuj na drobne kawałki, lub jeśli wolisz na średniej wielkości kawałki. Pomieszaj ze sobą składniki suche- mąki, drożdże i sól. Wsyp do środka morele. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj do momentu aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zagnieć ciasto na kształt okrągłego bochenka, natnij końcówką noża na krzyż i wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Powinno znacznie powiększyć objętość.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 25 min