Ludzie zwykle dziwią się, że uwielbiam słodkie pieczywo do wytrawnych dodatków. W Gdyni znajduje się moja ulubiona burgerownia, która do pysznego, soczystego mięsa dodaje maślaną bułkę brioche. Znam wiele osób, które właśnie dlatego jej nie lubią. „Nie lubię burgera w drożdżówce” często mówią moi znajomi. Dla mnie to jednak spełnienie marzeń.
Dzisiaj przychodzą do mnie goście, a ja właśnie w ten sposób mam zamiast podać im burgery. Możecie zrobić 8 bułeczek normalnej wielkości, lub podzielić je jeszcze bardziej (ja zrobiłam 25 małych porcji), żeby uzyskać malutkie bułeczki do miniburgerów.
Oczywiście nie tylko z burgerem świetnie smakują. Tradycyjnie, z dodatkiem konfitury, czy słodkiego twarożku będą smakować równie dobrze. Spróbujcie sami!
W jakiej temperaturze piec ?
180 stopni 🙂
Polecam przepis na idealne bułeczki maślane: https://smakowitychleb.pl/idealne-buleczki-maslane/
Mimo że z lekkiego braku czasu skróciłam nieco czasy wyrastania, a cukru dałam połowę, z tej ilości mąki zrobiłam 16 bułeczek, pięknie wyrosły! Wyglądały również pięknie, ale krótko ;). W hamburgerach rewelacja! Na pewno będą wielokrotnie gościły w naszym domu. Dziękujemy!
jestem sama z siebie dumna bo mimo upałów wypiekam bułki i chleby:) I to Wasze -drogie Panie – przepisy sprawiają, że nawet 35stopni C niue4 zniechęca do pieczenia. Bułeczki drożdżowe pyszne. Ja robię na świeżych drożdżach i też udane. Z chłodnym koktajlem owocowym smakują wyśmienicie.
Proszę o odpowiedź czy drożdże suszone bardziej wskazane? Czy używając świeżych drożdży- popełniam błąd? jaka jest różnica?
Pozdrawiam serdecznie dziękując za wszelkie przepisy na e-mail.
Teresa
Dziękuję bardzo za miłe słowa:)
Jeśli chodzi o drożdże, nie powinno być różnicy w smaku w zależności od użytych suchych/świeżych. Osobiście suche wole bardziej, gdyż czasem się zdarza, że świeżych nie uda mi się aktywizować (widać nie zawsze są „świeże”, nawet w sklepie). Z suszonymi drożdżami nigdy nie zaliczyłam wpadki. Używając świeżych nie popełnia więc Pani błędu, ale należy pamiętać, że przed dodaniem ich do ciasta należy sporządzić z nich zaczyn z wodą i szczyptą cukru.
Pozdrawiam,
Absolutnie rozumiem miłość do burgerów w słodkich bułkach :]