Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka. Zagniataj aż zmienią się w jednolitą, elastyczną masę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem materiałowej szmatki przez ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 8 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkową porcją sezamu. Piecz ok. 15-20 minut aż bułeczki zbrązowieją. Daj im nieco ostygnąć przed jedzeniem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Aleksander 12 stycznia 2017 o 07:52

    W jakiej temperaturze piec ?

  • Bożena 27 lipca 2015 o 20:46
    Ocena:

    Mimo że z lekkiego braku czasu skróciłam nieco czasy wyrastania, a cukru dałam połowę, z tej ilości mąki zrobiłam 16 bułeczek, pięknie wyrosły! Wyglądały również pięknie, ale krótko ;). W hamburgerach rewelacja! Na pewno będą wielokrotnie gościły w naszym domu. Dziękujemy!

  • Teresa 1 sierpnia 2014 o 14:46

    jestem sama z siebie dumna bo mimo upałów wypiekam bułki i chleby:) I to Wasze -drogie Panie – przepisy sprawiają, że nawet 35stopni C niue4 zniechęca do pieczenia. Bułeczki drożdżowe pyszne. Ja robię na świeżych drożdżach i też udane. Z chłodnym koktajlem owocowym smakują wyśmienicie.
    Proszę o odpowiedź czy drożdże suszone bardziej wskazane? Czy używając świeżych drożdży- popełniam błąd? jaka jest różnica?
    Pozdrawiam serdecznie dziękując za wszelkie przepisy na e-mail.
    Teresa

    • Śliwka 6 sierpnia 2014 o 14:57

      Dziękuję bardzo za miłe słowa:)
      Jeśli chodzi o drożdże, nie powinno być różnicy w smaku w zależności od użytych suchych/świeżych. Osobiście suche wole bardziej, gdyż czasem się zdarza, że świeżych nie uda mi się aktywizować (widać nie zawsze są „świeże”, nawet w sklepie). Z suszonymi drożdżami nigdy nie zaliczyłam wpadki. Używając świeżych nie popełnia więc Pani błędu, ale należy pamiętać, że przed dodaniem ich do ciasta należy sporządzić z nich zaczyn z wodą i szczyptą cukru.

      Pozdrawiam,

  • Kasia K. 27 lipca 2014 o 21:08

    Absolutnie rozumiem miłość do burgerów w słodkich bułkach :]

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej