Piekłam już pieczywo z dodatkiem kefiru czy twarogu, dlatego przyszedł czas na przemycenie do wypieku kolejnego nabiału. Bardzo lubię tak zwany serek wiejski, do którego często dodaję posiekany koperek i właśnie ten smak postanowiłam przenieść do dzisiejszego chleba.
Przepis nie jest skomplikowany i zdecydowanie można go zaliczyć do tych prostych. Chleb jest pszenno-razowy, a dodatek serka wiejskiego nadaje mu ciekawego smaku i puszystości.
Uff… Całe szczęście, że nasza kuchnia nie jest zbyt ciepła (17 stopni) więc chlebuś urósł tylko trochę, rano poszedł do piekarnika i się upiekł 🙂 jeszcze go nie próbowałam ale mam nadzieję, że będzie pyszny 🙂 zresztą jak pozostałe wypieki z Waszej strony 😀 poraz kolejny dziękuję, a na przyszłość zapamiętam poradę 😉
Właśnie zarobiłam chlebek… Trochę późno się zrobiło i zastanawiam się czy może on „poczekać” do rana na swoją kolej? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
Niestety dopiero teraz odpisuję, więc noc minęła. Na przyszłość mogę podpowiedzieć, że ciasto można zostawić na noc pod przykryciem w lodówce, to spowalnia wyrastanie, rano doprowadzamy do temperatury pokojowej i do pieca. Zostawianie w ciepłym miejscu na dłużej niż 2 h to zły pomysł, ciasto przerośnie, popęka i skwaśnieje.
Cudnie mokry, świeży i pachnący wypiek. Zamiast mąki pszennej typ 650 dałam mąkę żytnią typ 720 (okazało się, że pszennej w domu nie posiadam) i wyszło rewelacyjnie 🙂
Dzięki za ten przepis!
Super, cieszę się, że chleb się udał, mimo modyfikacji 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Witam! pieke chlebus juz od ponad 2 lat maki sama kupuje w mlynie wyrabiam i pieke w maszynie zawsze mi sie udaje sama kompnuje sklad i dodatki ale jakos z swiezych drozdzy mi lepiej wychodzi….polecam dla osob z ograniczonym czasem maszynke do wypieku chleba mozna nastawiac na czas wlaczenia programow jest sporo……a pachnacy chlebus? to cos pieknego!pozdrawiam serdecznie
właśnie zrobiłam, ale pochłonął mi więcej wody niż w przepisie, mam nadzieję, że się uda. Jakoś nie za bardzo czuję suche drożdże. Macie może pomysł ile by trzeba dać świeżych na ten przepis?
pozdrawiam
Przelicznik jest przyjemny, dlatego proponuję następnym razem zmodyfikować przepis pod siebie 🙂
Gramatura suszonych drożdży x 2 = ilość drożdży świeżych
Czyli np. paczka suszonych drożdży (7g) to ok 15 g świeżych.
Chociaż nie zawsze się to sprawdza, np. w przypadku tego wypieku: na 2 łyżeczki suszonych, dałabym 10 g świeżych, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej trzeba przygotować zaczyn drożdżowy. W razie pytań służę pomocą.
Pozdrawiam.
Na świeżych drożdżach piekę chleby od prawie 2 lat, różne, dlatego pytałam czy da się go zrobić na świeżych. jakoś te lepiej współgrają z moją ręką. Ale mam nadzieję, że dzisiejszy chlebek na suchych też mi się uda. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam 🙂
Każdy przepis z suchymi drożdżami można śmiało modyfikować, aby był ze świeżymi 🙂
Wyszło pysznie!
Kolejny przepis wypróbowany. I na pewno jeszcze niejeden raz będzie gościł na moim stole. Poza tym miałyście rację co do stopnia trudności, nawet początkujący da sobie z niem radę. Pozdrawiam i proszę o jeszcze:)
Super, dziękuję za komentarz 🙂