Rabarbar to niezwykle prosty w wykorzystaniu i pyszny sezonowy składnik. Na Smakowitym Chlebie znajdują się już przepisy z rabarbarem w roli głównej, polecam między innymi ten, zrobiony na kompocie właśnie z tego warzywa (sic!). Bo mało kto wie, że rabarbar jest warzywem właśnie, choć kojarzymy go raczej ze słodkimi wypiekami.
Dzisiaj postawiłam na bułeczki „z wkładką”. Umieściłam rabarbar w środku bułeczki i pozwoliłam jej wyrosnąć. Po upieczeniu rabarbar robi się miękki, a bułeczka nieco przypomina lżejszego pączka. Z tego przepisu wyjdzie wam 8 sztuk maślanych bułeczek z rabarbarem.
Namawiam was gorąco do korzystania z rabarbaru, bo szybko odchodzi. Wyeksploatujcie go gdzie się da, nie tylko w pieczywie i nacieszcie się nim do kolejnej wiosny. Wtedy oczekiwanie będzie jeszcze przyjemniejsze!
jak maślane to musza być smaczne:)