Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. 500 g mąki pszennej mieszamy z 70 g cukru, solą, oraz drożdżami. Dodajemy 60 g miękkiego masła i zarabiając ciasto stopniowo dolewamy letnie mleko. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na maślane bułeczki z rabarbarem odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia lub do czasu podwojenia objętości. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu wolnym od przeciągów.
przygotowywanie wierzchu
5 min
przygotowywanie wierzchu
3. W czasie, gdy ciasto na maślane bułeczki z rabarbarem wyrasta, przygotowujemy kruszonkę. Do roztopionego masła dodajemy cukier z mąką pszenną i zagniatamy do momentu uzyskania wilgotnych okruchów.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
4. Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki i posypujemy cukrem. Odstawiamy.
dzielenie ciasta
10 min
dzielenie ciasta
5. Wyrośnięte ciasto na maślane bułeczki z rabarbarem dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich lekko rozciągamy, na środku układamy po porcji rabarbaru i sklejamy formując okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
6. Uformowane bułeczki maślane z rabarbarem skrapiamy lekko wodą i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej