Przepis

mieszanie składników
20 min
mieszanie składników
1. Do aktywnego zakwasu dodajemy startą cukinię, mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dolewamy wodę i krótko zagniatamy do połączenia się składników. Na tym etapie ciasto będzie strzępiaste i nieelastyczne. Może wydawać się delikatnie zbyt suche, ale po 20-25 minutach cukinia powinna puścić sok, co nawilży ciasto.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wstępnie zagniecionego ciasta na chleb z cukinią dodajemy sól i 1 g drożdży instant (drożdże można pominąć na rzecz wydłużonego wyrastania). Sprawdzamy, czy nie należy skorygować ilości wody i przystępujemy do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego tak długo, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W połowie tego czasu składamy ciasto. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 30-50%.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb z cukinią przekładamy na oprószoną mąką deskę i formujemy bochenek o dowolnym kształcie.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
5. Uformowany bochenek przekładamy do koszyka rozrostowego i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośnięty chleb z cukinią przekładamy na blachę, nacinamy wg uznania i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Pieczemy około 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do temperatury 210-220 stopni i pieczemy kolejne 20 minut lub do momentu aż chleb będzie właściwie wypieczony.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej