Nie od dziś wiadomo, że oliwki świetnie pasują do bułeczek, bagietek, bochenków chleba, czy ciabatty.
Ciabattę można upiec na kilka sposobów, robię ją nieco inaczej niż inny chleb i niż wymaga tego tradycyjny przepis na to włoskie pieczywo. Składniki mieszam w misce i wkładam je do lodówki na noc. Dzięki temu ciabatta wyrasta bardzo powoli, w chłodnym klimacie i właśnie to sprawia, że ma tak piękne podłużne dziurki.
Dzisiaj, oprócz wspomnianych oliwek, postanowiłam przemycić jeszcze suszone pomidory. Spróbujcie koniecznie tej pysznej, miękkiej ciabatty.
Czy suszone pomidory użyte w przepisie są z zalewy czy suche ?
Mam tylko w zalewie
Zdecydowanie lepiej sprawdzą się suche, ale można wykorzystać takie z zalewy, ale warto je dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.
Czy można użyć mąki orkiszowej?
Orkiszową jasną jak najbardziej, w takich samych proporcjach 🙂
piec na termoobiegu czy bez?
Zawsze pieczemy chleby równo, czyli góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie, czyli bez termoobiegu w tym przypadku.
…uformuj bagietkę… Myślałem, że to miała być ciabatta?
Ciabatta to rodzaj bagietki, słowo to zostało użyte zamiennie, aby ciągle nie powtarzać „ciabatta” 🙂
Mam pytanko co do drozdzy:
to maja byc 3 albo 4 lyzeczki? czy ulamkowo 3/4 jednej lyzeczki ? ;p
To moj pierwszy wypiek tego typu dlatego pytam 😉
Pozdrawiam
3/4 ułamkowo:) pozdrawiam