Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W blenderze zmiksuj wodę z bazylią. Powstały zielony płyn przelej do miski. Dodaj sól, drożdże i mąkę. Zagnieć aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce i odstaw pod przykryciem folii na ok. 1,5 h, aby ciasto wyrosło (na przykład pod kaloryferem).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj bułeczki materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw uformowane bułeczki do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż zaczną lekko brązowieć.
Ocena czytelników: 2 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Agnieszka 7 października 2014 o 19:46
    Ocena:

    Bułeczki szybciutkie w przyrządzaniu jednak z d e c y d o w a n i e zbyt słone. Max 1 łyżeczka bo niestety były ciężkie w przełknięciu z tą słonością.

    Dodałabym więcej bazylii bo niestety wyszły blade pomimo że dałam 20 listków a nie 15.

    Myślę że przepis jest dopracowania ale jest niesamowicie prosty 🙂 O taki mi chodziło 🙂

  • Latawiec 13 maja 2014 o 11:27

    Wyglądają bardzo wiosennie. Gdyby do nich wrzucić posiekane pomidorki koktajlowe zrobiłoby się jeszcze weselej na talerzu:P.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej