Wiosna nadchodzi, wszyscy cieszą się słońcem a ja koczuję w domu z powodu grypy. Wszystko ma jednak dobre i złe strony. Złe są w tym wypadku oczywiste, ale dobre mogą być takie, że mam trochę wolnego czasu i mogę go spożytkować na eksperymenty z pieczywem.
Dzisiaj postanowiłam poprawić sobie humor bagietką, a właściwie dwiema bagietkami! Zaczęłam dzień od owsianki, a następnie owsiankę dodałam do ciasta chlebowego. Bo właściwie czemu nie?:)
Bagietki są pyszne i niesamowicie miękkie. Myślę, że każdemu poprawią humor niczym owsianka z rana!
Napisane jest tylko 400g mąki. Jakiej? Nadaje sie orkiszowa pelnoziarnista?
To stary przepis, jak widać będzie wymagał poprawki 🙂
Chodziło tutaj o mąkę jasną, więc pszenną lub orkiszową typ 700. Można ewentualnie pół na pół jasna z pełnoziarnistą.
Ostatnio znalazłam płatki błyskawiczne jaglane. Czy można nimi zastąpić te z przepisu?
Tak, nie ma przeszkód. Najważniejsze, żeby zgadzała się waga.
Ja też je ostatnio odkryłam i pokochałam od pierwszego wyjrzenia:)
A czy rodzaj użytych drożdży ma wpływ na smak wypieku?
Nie powinien mieć wpływu. Ja używam drożdży suchych z przyzwyczajenia, uważam że są dużo łatwiejsze w użyciu i dają gwarancję wyrośnięcia (czego czasem nie można powiedzieć o świeżych). Pozdrawiam
Śliwko, dziękuję za odpowiedz:)
Mam pytanie jak chcę użyć drożdży „normalnych” to ile mam ich dać? Ostatnio znalazłam dziwne i różne przeliczniki i sama nie wiem co jest dobre 🙂
Dzień dobry,
Jedna łyżeczka drożdży suchych to ok. 12 g drożdży świeżych. Proszę zatem dodać ok. 20 g drożdży swieżych pamiętając, aby wcześniej rozpuścić je w odrobinie wody.