Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn w misce. Przykryj ją folią aluminiową i odstaw w cieple miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu wymieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe poza wodą. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą szmatką na ok. 6 godzin, aby ciasto znacznie powiększyło objętość.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę i piecz ok. 35 minut. Wyjmij z formy i z papieru. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 10 maja 2021 o 13:25

    Czy jak mam tylko zakwas żytni to warto próbować?

    • Małgosia 10 maja 2021 o 13:47

      Proszę dokarmić niewielką ilość swojego zakwasu mąką pszenną. W tej sposób uzyska Pani zakwas „prawie pszenny”, który świetnie nada się do tego przepisu. Z każdym kolejnym takim dokarmieniem zakwas pszenny będzie czystszy.
      Nic złego nie stanie się też jeśli do zaczynu doda Pani zakwas żytni, w tym przepisie dodaje się go stosunkowo niewiele.
      Pozdrawiam 🙂

  • Ania 13 kwietnia 2014 o 13:43

    Witam mam pytanie czym się różni zaczyn od zakwasu.To co dojrzewa w ciepłym miejscu to zakwas .A jak zrobić zaczyn aktywny.kurcze pogubiłam się. Z pani przepisów upiekłam 3 chlebki i muszę się
    pochwalić że wyszły przepyszne .Pozdrawiam.

    • Śliwka 15 kwietnia 2014 o 11:50

      Już śpieszę z odpowiedzią! Zakwas to przygotowywana misternie co najmniej kilka dni mieszanka, która dzięki procesowi fermentacji sprawia, że chleb rośnie. Natomiast zaczyn to pochodna zakwasu, mianowicie nieco „rozcieńczony” zakwas, który również podniesie chleb, ale można przygotować go z zakwasu już po kilku godzinach:)
      Są przepisy na chleb z użyciem po prostu zakwasu, oraz takie, które wymagają wcześniejszego przygotowania z zakwasu zaczynu:) Mam nadzieję, że pomogłam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej