Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę pszenną, drożdże suszone i sól. Powoli zacznij dolewać wodę do mieszanki i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj, aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i dodatkowo jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Z ciasta na imprezowy chleb czosnkowy uformuj okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
50 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut, aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika, ostudź. Pokrój chleb cięciami krzyżowymi, dość głęboko, aby można było oderwać małe kawałki. Rozpuść masło z poszatkowanym czosnkiem. Polej chleb z góry czosnkowo-maślaną mieszanką, starając się wlewać ja w nacięcia i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze 15 minut, aż kawałki zaczną brązowieć. Podawaj ciepły, do odrywania po kawałku.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • asia 20 lutego 2014 o 19:10
    Ocena:

    witam!!!chlebek pyszny ja już go robiłam wcześniej z tym że ja do mojego chlebka jeszcze wkładam plasterki żółtego sera tez bardzo dobry smak a ser tak fajnie się rozpuści ….Pozdrawiam

  • krystyna 17 lutego 2014 o 16:02

    witam,zamierzam zrobić czosnkowy chlebek….nie mam dużej wprawy w pieczeniu ale aż nabrałam ochoty,mam pytanko..zamiast suszonych drożdży ile dodać drożdży świeżych ???

    • Śliwka 20 lutego 2014 o 22:59

      1 łyżeczka suszonych drożdży to ok 12 g drożdży świeżych. W tym wypadku więc należy dodać ok. 18 g drożdży świeżych, ale wcześniej należy rozpuścić je w odrobinie ciepłej wody użytej do przepisu.
      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej