Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aby płyn był letni. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

formowanie
5 min
formowanie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku (formując łódeczkę), a końce zlepiamy. Wnętrze chlebowych łódeczek wypełniamy serami. Wyrównujemy wierzch.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut. Otwieramy piekarnik, roztopiony ser w chlebkach odgarniamy widelcem, a do środka wbijamy po jajku (lub samym żółtku). Chlebki zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy na ciepło.

Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • MARIANNA 16 grudnia 2022 o 07:15

    JADŁAM TO NA MIEŚCIE I NAM SMAKOWAŁO .A TERAZ SPRÓBUJĘ TO ZROBIĆ
    LUBIĘ NOWOŚCI

  • Zachwycona 15 lutego 2022 o 16:00
    Ocena:

    Ciasto rewelacja, mega puszyste. Dałam cała saszetke drożdży 7 g. Dodatkowo po szczypcie soli, pieprzu i papryki wędzonej na jajka. Nie mogłam zjeść nawet jednej sztuki, mimo, że oczami bym zjadła wszystko 😀

  • Emka 2 stycznia 2020 o 15:29
    Ocena:

    Ciasto po 2h wyrosło nawet nie o 1/3… Nie wiem czym to było spowodowane. Jednak w piekarniku urosło i nadawało się do jedzenia. Fajna rzecz ale wyszły tylko 2 łódeczki.

  • Aneta 11 lutego 2019 o 20:11

    PYCHOTA. Polecam z czystym sumieniem. Ja zrobiłam pikantny farsz szpinak z cebulką i prażonym slonecznimiem, dodałam mix serów: biały, żółty i mozarella. No i żółtko. Druga wersja zamiast żółtka pieczarki. C U D O W N E

  • Maja 27 października 2017 o 21:11
    Ocena:

    Dziś wypróbowaliśmy – było pyszne 🙂 na śniadanie baaardzo syte i proste do zrobienia. Trzy chlebki to trzy spore porcje – takie wielkie gorące kanapy 🙂 polecam!

  • Kasia Dudziak 2 listopada 2015 o 22:03

    MNiaaaaaam przepyszne. Chetnie bym zjadła wszystko. Szkoda że to tylko zdjęcia 🙂

  • Sandu Ciorba 11 lutego 2014 o 00:09

    Królewskie śniadanie. Wyglądają przepysznie, muszę takie upiec.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z jalapeño
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapeño to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej