Macie ochotę na gruzińskie chlebki chaczapuri. Jeśli lubicie płaskie chlebki wypełnione w środku serem, ten przepis na chaczapuri na pewno się Wam spodoba!
Macie ochotę na gruzińskie chlebki chaczapuri. Jeśli lubicie płaskie chlebki wypełnione w środku serem, ten przepis na chaczapuri na pewno się Wam spodoba!
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 5 g
letnie mleko 150 ml
letnia woda 150 ml
ser (u mnie capri, cheddar oraz mozzarella) 350 g
żółtko 3 szt.
masło 2 łyżki
1 godz. 35 min.
Czas całkowity
1 godz. 15 min.
Czas wyrastania
20 min.
Czas wypieku
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aby płyn był letni. Powoli wlewamy mokre składniki do suchych i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.
2. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy placek, który rozciągamy. Jego boki zaginamy do środku (formując łódeczkę), a końce zlepiamy. Wnętrze chlebowych łódeczek wypełniamy serami. Wyrównujemy wierzch.
4. Chaczapuri wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut. Otwieramy piekarnik, roztopiony ser w chlebkach odgarniamy widelcem, a do środka wbijamy po jajku (lub samym żółtku). Chlebki zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż jajko się zetnie. Podajemy na ciepło.
JADŁAM TO NA MIEŚCIE I NAM SMAKOWAŁO .A TERAZ SPRÓBUJĘ TO ZROBIĆ
LUBIĘ NOWOŚCI
Polecam, są pyszne i bardzo efektowne mimo prostych składników.
Ciasto rewelacja, mega puszyste. Dałam cała saszetke drożdży 7 g. Dodatkowo po szczypcie soli, pieprzu i papryki wędzonej na jajka. Nie mogłam zjeść nawet jednej sztuki, mimo, że oczami bym zjadła wszystko 😀
No to akurat fakt – do tego trzeba potężnego głodu 😉
Ciasto po 2h wyrosło nawet nie o 1/3… Nie wiem czym to było spowodowane. Jednak w piekarniku urosło i nadawało się do jedzenia. Fajna rzecz ale wyszły tylko 2 łódeczki.
Brzmi tak jakby coś się wydarzyło z drożdżami, a były świeże czy suszone?
PYCHOTA. Polecam z czystym sumieniem. Ja zrobiłam pikantny farsz szpinak z cebulką i prażonym slonecznimiem, dodałam mix serów: biały, żółty i mozarella. No i żółtko. Druga wersja zamiast żółtka pieczarki. C U D O W N E
Super!
Dziś wypróbowaliśmy – było pyszne 🙂 na śniadanie baaardzo syte i proste do zrobienia. Trzy chlebki to trzy spore porcje – takie wielkie gorące kanapy 🙂 polecam!
MNiaaaaaam przepyszne. Chetnie bym zjadła wszystko. Szkoda że to tylko zdjęcia 🙂
Królewskie śniadanie. Wyglądają przepysznie, muszę takie upiec.