Miłośnikom owocu mango chyba nie muszę przedstawiać popularnego koktajlu. Mango lassi, czyli orzeźwiający, indyjski napój przygotowywany jest na bazie jogurtu naturalnego, owoców, wody i czasem przypraw (np. kardamonu). Ostatnio miksując sporą porcję ulubionego koktajlu, postanowiłam sprawdzić co się stanie, gdy dodam go do ciasta na bułeczki.
Jogurt naturalny dodawałam już do wypieków, dlatego intuicja podpowiadała mi, że w przypadku jogurtowego napoju owocowego efekt będzie podobny. I miałam rację, z eksperymentu powstały pyszne jogurtowe bułeczki, lekko słodkawe o delikatnym smaku mango.
Czy można dać świeże drożdże zamiast suszonych? Nie ma mleka w przepisie i zastanawiam się czy wyrosną…
Tak, można dać 10 g świeżych drożdży, z których trzeba jeszcze zrobić zaczyn.
Mleko nie musi się pojawić w przepisie, aby ciasto wyrosło. Letnia woda i dodatek jogurtu w postaci mango lassi sobie z ciastem i drożdżami poradzą 🙂
Wspaniałe!
Już teraz mam na nie ochotę.