Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zetrzyj imbir na małej tarce. Dodaj go do zaczynu i wsyp resztę suchych składników na ciasto właściwe. Zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Uformuj z ciasta cienki rulon zakładając, że bagietka będzie ok. 2 razy grubsza. Ułóż bagietkę w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance wzdłuż jednej ze ścianek. Dzięki temu bagietka będzie rozrastać się tylko w jedną stronę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
pieczenie
12 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść bagietkę w piekarniku i piecz ok 12 minut. Nie będzie brązowa, ale dzięki temu będzie bardzo miękka po upieczeniu. Lekko wystudź, ale możesz jeść jeszcze ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 29 listopada 2015 o 13:49

    Czy w opisie nie brakuje fazy zaczynu?
    Serio tylko 45 min wyrastania?
    I jaki jest sens mówienia o zaczynie, skoro wszystko się dodaje od razu??
    Myślałam, że zrobię pierwszą w życiu bagietkę, ale to mi coś podejrzanie wygląda…

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej