Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, która będzie odchodzić od ręki. Od momentu osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i odstaw na ok. 2 h w ciepłe miejsce. Powinno znacznie powiększyć objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż uformowane bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 min.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułki do piekarnika i piecz ok. 25 min aż lekko zbrązowieją. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej