Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz w misce mąkę, drożdże, cukier i sól. Powoli zacznij zagniatać wlewając wodę. Ciasto powinno osiągnąć bardzo elastyczną konsystencję. Jednolite ciasto zagniataj intensywnie przez dodatkowe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, umieść w niej ciasto, przykryj kolejną warstwą folii do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto pokrój na 7 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5cm (albo rozciągnij ręką, jeśli wolisz, żeby miało niejednolity kształt) Ułóż placki na blaszce i przykryj szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
pieczenie
12 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Do gorącego piekarnika wkładaj placuszki, piecz ok. 12 minut, aż wyrosną i zbrązowieją. Gotowe placki wyjęte z piekarnika wkładaj od razu pod szmatkę, aby nie stały się twarde
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej