Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i zaczynamy wrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto będzie dosyć gęste i lepkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Wałkujemy je lub rozciągamy palcami i przekładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Formę należy wcześniej posmarować tłuszczem np. łyżką oliwy. Rozprowadzamy w formie ciasto i wbijamy w nie umyte i osuszone kurki (można je również wcześniej podsmażyć z cebulką). Na cieście układamy również gałązki świeżego tymianku, sól gruboziarnistą i kolorowy pieprz.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 45 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki między składnikami. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Chlebek pieczemy przez 15-17 minut, aż wierzch będzie rumiany. Focaccię podajemy na ciepło lub na zimno.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Kuba 14 października 2015 o 10:59
    Ocena:

    Grzebię w przepisach i szukam czegoś oryginalnego o smaku pizzy. To wykorzystanie ciasta na pizzę wygląda smakowicie.

  • dederka 26 lutego 2014 o 14:13

    piękne zdjęcia! też robiłam wcześną jesienią taką focaccię, niemniej do takiej z cebulą czy suszonymi pomidorkami, jak dla mnie, się nie umywa.
    bardzo fajna strona, tyle przepisów, że aż nie wiem, od czego zacząć, szczególnie że uczę się też piec chleb metodą tartine i powoli za dużo aż tego chleba, żebyśmy go byli ze znajomymi w stanie zjadać!

    • Tosia 26 lutego 2014 o 17:59

      To już oczywiście kwestia gustu, ale rzeczywiście, focaccia z cebulą i suszonymi pomidorami jest wyjątkowa.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  • Rafał 11 września 2013 o 20:13

    wygląda przepysznie. 😀

  • Jola 4 września 2013 o 13:50

    czy można wyrabiać ciasto mikserem,czy raczej ręką?

  • Karolina 2 września 2013 o 22:02
    Ocena:

    cudowny!!! naprawdę,polecam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej