W dobrej pizzy wszystko jest fantastyczne, zarówno sos, wybrane składniki, roztopiony ser, jak i ciasto. Czasem mam problem, by zdecydować, czy wolę pizzę cienką i chrupiącą, czy z bardziej puszystym ciastem. W ostateczności zazwyczaj wybieram pizzę na spodzie cienkim, a puszystą wersję zostawiam na focaccię.
Ten włoski chlebek ma wiele wspólnego z pizzą, łączy je przede wszystkim ciasto. Z wierzchu chlebka można również umieścić apetyczne składniki, jednak rezygnujemy tutaj z sosu.
Z okazji rozpoczęcia września, postanowiłam upiec focaccię w jesiennej odsłonie, czyli z kurkami. Dodatkowo na cieście znalazły się listki świeżego tymianku, gruboziarnista sól morska oraz kolorowy pieprz.
Focaccia wyszła boska, coś czuję, że szybko będzie z niej powtórka, a następnym razem położę jeszcze więcej kurek 🙂
Grzebię w przepisach i szukam czegoś oryginalnego o smaku pizzy. To wykorzystanie ciasta na pizzę wygląda smakowicie.
piękne zdjęcia! też robiłam wcześną jesienią taką focaccię, niemniej do takiej z cebulą czy suszonymi pomidorkami, jak dla mnie, się nie umywa.
bardzo fajna strona, tyle przepisów, że aż nie wiem, od czego zacząć, szczególnie że uczę się też piec chleb metodą tartine i powoli za dużo aż tego chleba, żebyśmy go byli ze znajomymi w stanie zjadać!
To już oczywiście kwestia gustu, ale rzeczywiście, focaccia z cebulą i suszonymi pomidorami jest wyjątkowa.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
wygląda przepysznie. 😀
czy można wyrabiać ciasto mikserem,czy raczej ręką?
Można użyć miksera. Pozdrawiam 🙂
cudowny!!! naprawdę,polecam 🙂