Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników

1. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarna, pokrojone drobno suszone pomidory, sól. Wlewam oliwę z zimną wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

formowanie
5 min
formowanie

2. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy prostokąty o długości 9x14 cm (powinno wyjść 8 prostokątów). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą (nie jest to konieczne).

pieczenie
25 min
pieczenie

3. Chrupkie pieczywo pieczemy przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni.

Ocena czytelników: 4.88 z 8 ocen

Wasze komentarze

  • Sabina 14 czerwca 2020 o 11:08
    Ocena:

    przepyszny przepis,dodalam do smaku ziola prowensalskie.Polecam

  • Anna 30 maja 2018 o 15:03

    Dzień dobry 🙂 czy pomidory suszone ze słoika czy z saszetki?

    • Tosia 1 czerwca 2018 o 12:12

      Dzień dobry,
      Tak naprawdę to obie wersje przejdą, ale raczej ze słoika, bo bardziej wilgotne 🙂

  • Gosia 8 października 2016 o 21:54

    Ulubione pieczywko mojej 8letniej córki. Sprawdza się jako drugie śniadanie w szkole, wracamy do niego często. Pozdrawiam

  • agnieszka 13 września 2016 o 12:38
    Ocena:

    Witam. Muszę przyznać że pieczywko pycha. Jestem bezglutenowcem na diecie dla cukrzykówykow niestety maki pszenne odpadaja ale pani przepisy Dają mi beze do tworzenia wlsnych modyfikacji. Ja zrobilam je na Na mace gryczanej dodajac po trochu maki kokosowej z ciecierzycy I mielone siemie lniane. No I Moje ulubione nasiona Chia wyszlo pysznie szybko i już szykuje kolejna porcje:)

  • lola 21 lipca 2016 o 19:43

    Czy takie ciasto można zostawić na noc w lodówce i piec na drugi dzień?

    • Tosia 25 lipca 2016 o 12:00

      Tak jak z drożdżowym ciastem oraz tym na zakwasie można tak postępować, to w przypadku chrupkiego pieczywa mam wątpliwości. Ciasto po nocy w lodówce będzie bardzo twarde i będzie pewnie trzeba je zostawić jeszcze w temperaturze pokojowej, aby udało się rozwałkować.

  • Zuzia 30 maja 2016 o 22:20

    A ja bym chciała całkowicie wyeliminować z tego przepisu mąkę pszenną. Mogę użyć samej żytniej, albo jakiejś innej bezglutenowej?

    • Tosia 31 maja 2016 o 13:46

      W tym przepisie nie bardzo, bo jak się zastąpi mąkę pszenną tylko żytnią to ciasto będzie tak klejące, że nawet się z tego nie wytnie prostokątów. Z bezglutenową planuję taki przepis, ale nie wiem czy tutaj nie wyszłyby za twarde, na pewno proporcje by się zmieniły. Można za to zamiast pszennej jasnej dać orkiszową jasną lub pełnoziarnistą pszenną. A jeśli musi być chrupkie pieczywo koniecznie bez jasnej mąki to polecam po prostu inną i już sprawdzoną recepturę: https://smakowitychleb.pl/norweski-chlebek-knekkebrod/

  • ewelina 10 lutego 2015 o 12:26
    Ocena:

    Właśnie się nimi zajadam:) Są pyszne!!!! Świetny przepis!!! Pozdrawiam

  • Sandra 11 grudnia 2014 o 14:03

    Wyszły wspaniale. Już nigdy więcej nie kupie takiego pieczywa tylko będę robić sobie sama!

  • Agnieszka 8 października 2014 o 22:51

    Czy można zamiast oliwy dodać oleju smakowego „pomidory+bazylia+czosnek”? Jeżeli tak, to czy tyle samo (40 ml)? Jeżeli nie, to dlaczego? Jestem mocno przeziębiona, nie mam siły wyjść po oliwę 🙁

    • Tosia 9 października 2014 o 15:24

      Tak, jak najbardziej, dodajemy oleju smakowego tyle samo 🙂
      Pozdrawiam i życzę zdrowia!

  • Kejt 16 maja 2014 o 08:11
    Ocena:

    Rewelacja!
    Chrupiące, aromatyczne i zdrowe!

  • Grażka 21 stycznia 2014 o 14:40
    Ocena:

    Czy można użyć mąki pszennej razowej lub orkiszowej? Nie mam żytniej razowej 🙁

    • Tosia 22 stycznia 2014 o 16:25

      Tak, w przypadku tego przepisu można dokonać modyfikacji i wybrać mąkę pszenną razową lub orkiszową.
      Życzę udanych wypieków 🙂

  • kiki 7 grudnia 2013 o 19:38

    Bombowy przepis! Dziękuję serdecznie. Niestety nie mam akurat pomidorów a umierałam z ciekawości, więc postanowiłam improwizować. Dodałam rozbitą w moździerzu suszoną papryczkę chili, oregano i dwie garści płatków owsianych. Chlebki wyszły obłędnie pyszne. Mają tylko jedną wadę… bardzo szybko znikają 🙂 Jutro będę musiała upiec więcej i koniecznie z pomidorami. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

    • Tosia 8 grudnia 2013 o 17:22

      Ciesze się, że przepis się podoba. Mi z kolei przypadła do gustu modyfikacja w postaci dodatku chili.
      Pozdrawiam 🙂

  • Beata 3 grudnia 2013 o 14:04

    wygląda bardzo kusząco, oczywiście zrobię 🙂 a czy ktoś może wyliczyć ile takie pieczywko może mieć kalorii?

  • Marta 15 listopada 2013 o 17:32

    Witam.
    Robi sie go błyskawicznie i jest może trochę twardy ale wyjatkowo smaczny. Lubie czasem pochrupać sobie a ten chlebek nadaje się do tego idealnie. Pozdrawiam

    • Tosia 15 listopada 2013 o 20:30

      Witam serdecznie.
      Przypuszczam, że stopień ich twardości zależy od grubości. Ciasto cienko rozwałkowane sprawia, że są przyjemnie chrupiące, trochę grubsze powoduje, że chlebki robią się twarde.
      Cieszę się, że smakowały.
      Pozdrawiam.

  • Dorota A. 1 września 2013 o 21:02
    Ocena:

    Zapomniałam gwiazdki postawić:)

  • Dorota A. 1 września 2013 o 21:00

    Trochę twarde mi wyszły, ale są bardzo smaczne i takie wciągające, że jedliśmy z mężem jedno za drugim, tak na sucho bez dodatków:).

    • Tosia 2 września 2013 o 08:15

      Cieszę się, że smakowały 🙂 Ich twardość może też zależeć od grubości, rozwałkowane bardziej cienko wychodzą przyjemnie chrupiące, a grubiej bardziej twardawe.
      Pozdrawiam.

  • Renata 29 sierpnia 2013 o 21:21

    Wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę zrobić chlebie tu i teraz, zaraz i natychmiast 🙂

  • wisla 29 sierpnia 2013 o 17:17

    Tosiu, wygląda znakomicie! Dziękuję za zgłoszenie na listę „Na zakwasie i na drożdżach”

  • Dagmara 22 sierpnia 2013 o 00:26
    Ocena:

    Przepis wydaje się super, jutro wypróbuje

  • magda 21 sierpnia 2013 o 15:33

    Akurat mam słoiczek suszonych pomidorów, więc chyba skuszę się na taki chlebek! 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej