Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami to apetyczna przekąska. Są tu miłośnicy chrupkiego pieczywa? Z pewnością polubicie tę domową wersję z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. Pieczywo wyszło naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu!
Inne przepisy na chrupiące domowe przekąski
Wszystko schrupane? Nie ma już więcej pieczywa chrupkiego z suszonymi pomidorami i ziarnami? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam pomidorowy podpłomyk – to alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Z miłośnikami chrupiących wypieków dzielę się przepisem, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bułki tygrysie są znane ze swojej charakterystycznej, chrupiącej „tygrysiej” skórki to prawdziwy rarytas w świecie domowego pieczenia. A jeśli bułki to za mało, to upieczcie chleb tygrysi.
przepyszny przepis,dodalam do smaku ziola prowensalskie.Polecam
Dzień dobry 🙂 czy pomidory suszone ze słoika czy z saszetki?
Dzień dobry,
Tak naprawdę to obie wersje przejdą, ale raczej ze słoika, bo bardziej wilgotne 🙂
Ulubione pieczywko mojej 8letniej córki. Sprawdza się jako drugie śniadanie w szkole, wracamy do niego często. Pozdrawiam
Cieszę się 🙂
Witam. Muszę przyznać że pieczywko pycha. Jestem bezglutenowcem na diecie dla cukrzykówykow niestety maki pszenne odpadaja ale pani przepisy Dają mi beze do tworzenia wlsnych modyfikacji. Ja zrobilam je na Na mace gryczanej dodajac po trochu maki kokosowej z ciecierzycy I mielone siemie lniane. No I Moje ulubione nasiona Chia wyszlo pysznie szybko i już szykuje kolejna porcje:)
Super, cieszę się, że udało się zainspirować i polecam też dział z wypiekami bezglutenowymi: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/🙂
Czy takie ciasto można zostawić na noc w lodówce i piec na drugi dzień?
Tak jak z drożdżowym ciastem oraz tym na zakwasie można tak postępować, to w przypadku chrupkiego pieczywa mam wątpliwości. Ciasto po nocy w lodówce będzie bardzo twarde i będzie pewnie trzeba je zostawić jeszcze w temperaturze pokojowej, aby udało się rozwałkować.
A ja bym chciała całkowicie wyeliminować z tego przepisu mąkę pszenną. Mogę użyć samej żytniej, albo jakiejś innej bezglutenowej?
W tym przepisie nie bardzo, bo jak się zastąpi mąkę pszenną tylko żytnią to ciasto będzie tak klejące, że nawet się z tego nie wytnie prostokątów. Z bezglutenową planuję taki przepis, ale nie wiem czy tutaj nie wyszłyby za twarde, na pewno proporcje by się zmieniły. Można za to zamiast pszennej jasnej dać orkiszową jasną lub pełnoziarnistą pszenną. A jeśli musi być chrupkie pieczywo koniecznie bez jasnej mąki to polecam po prostu inną i już sprawdzoną recepturę: https://smakowitychleb.pl/norweski-chlebek-knekkebrod/
Właśnie się nimi zajadam:) Są pyszne!!!! Świetny przepis!!! Pozdrawiam
Super, dzięki za komentarz 🙂
Wyszły wspaniale. Już nigdy więcej nie kupie takiego pieczywa tylko będę robić sobie sama!
Super, bardzo się ciesze i pozdrawiam 🙂
Czy można zamiast oliwy dodać oleju smakowego „pomidory+bazylia+czosnek”? Jeżeli tak, to czy tyle samo (40 ml)? Jeżeli nie, to dlaczego? Jestem mocno przeziębiona, nie mam siły wyjść po oliwę 🙁
Tak, jak najbardziej, dodajemy oleju smakowego tyle samo 🙂
Pozdrawiam i życzę zdrowia!
Rewelacja!
Chrupiące, aromatyczne i zdrowe!
Jeśli chrupkie pieczywo z tego przepisu smakowało, to polecam spróbować też wersję z pesto i ziarnami https://smakowitychleb.pl/chrupkie-pieczywo-z-pesto-ziarnami/ oraz czosnkowe na zakwasie https://smakowitychleb.pl/chrupkie-pieczywo-czosnkowe-na-zakwasie-zytnim/ 🙂
Czy można użyć mąki pszennej razowej lub orkiszowej? Nie mam żytniej razowej 🙁
Tak, w przypadku tego przepisu można dokonać modyfikacji i wybrać mąkę pszenną razową lub orkiszową.
Życzę udanych wypieków 🙂
Bombowy przepis! Dziękuję serdecznie. Niestety nie mam akurat pomidorów a umierałam z ciekawości, więc postanowiłam improwizować. Dodałam rozbitą w moździerzu suszoną papryczkę chili, oregano i dwie garści płatków owsianych. Chlebki wyszły obłędnie pyszne. Mają tylko jedną wadę… bardzo szybko znikają 🙂 Jutro będę musiała upiec więcej i koniecznie z pomidorami. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Ciesze się, że przepis się podoba. Mi z kolei przypadła do gustu modyfikacja w postaci dodatku chili.
Pozdrawiam 🙂
wygląda bardzo kusząco, oczywiście zrobię 🙂 a czy ktoś może wyliczyć ile takie pieczywko może mieć kalorii?
Cieszę się, że chlebek się podoba. Ja, niestety nie wiem ile takie pieczywo ma kalorii.
Proponuję napisać np. do Violi z Okiem dietetyka https://www.facebook.com/OkiemDietetyka?fref=ts
Może będzie w stanie pomóc i obliczyć 🙂
Beata, kaloryczność tego chrupkiego chlebka znajdziesz tutaj
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pieczywo-chrupkie-z-suszonymi-pomidorami-i-ziarnami
Witam.
Robi sie go błyskawicznie i jest może trochę twardy ale wyjatkowo smaczny. Lubie czasem pochrupać sobie a ten chlebek nadaje się do tego idealnie. Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Przypuszczam, że stopień ich twardości zależy od grubości. Ciasto cienko rozwałkowane sprawia, że są przyjemnie chrupiące, trochę grubsze powoduje, że chlebki robią się twarde.
Cieszę się, że smakowały.
Pozdrawiam.
Zapomniałam gwiazdki postawić:)
Trochę twarde mi wyszły, ale są bardzo smaczne i takie wciągające, że jedliśmy z mężem jedno za drugim, tak na sucho bez dodatków:).
Cieszę się, że smakowały 🙂 Ich twardość może też zależeć od grubości, rozwałkowane bardziej cienko wychodzą przyjemnie chrupiące, a grubiej bardziej twardawe.
Pozdrawiam.
Wyglądają tak smakowicie, że mam ochotę zrobić chlebie tu i teraz, zaraz i natychmiast 🙂
Tosiu, wygląda znakomicie! Dziękuję za zgłoszenie na listę „Na zakwasie i na drożdżach”
Przepis wydaje się super, jutro wypróbuje
Akurat mam słoiczek suszonych pomidorów, więc chyba skuszę się na taki chlebek! 🙂
Koniecznie, polecam wszystkim, którzy lubią „chrupać” 🙂