Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć w jednolitą masę.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 cm. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut, aż zbrązowieje z góry. Wyjmij ciasto z foremki i papieru i ostudź na wyciągniętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 5 października 2022 o 18:39

    Dzień dobry.
    Jaki wymiar ma mieć foremka?

  • Aneta 20 lutego 2014 o 11:02

    Upiekłam,ale jak zwykle z modyfikacjami-nie miałam akurat mąki orkiszowej,więc dałam jakąś inną,estragonu też nie było,a chleb chciał być pieczony 🙂 więc tym razem dodałam pieprz biały-fajnie czuć zarówno przy wąchaniu jaki i jedzeniu-delikatny posmak pieprzu zostaje przez chwilę na języku. Myslę że i ze słodkimi dodatkami chlebek będzie ok 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej