Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź. Ostudzone ziemniaki rozgnieć w moździerzu na gładką masę. Poszatkuj szczypiorek. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Dodaj masę z ziemniaków i zagnij zagniatać ciasto. Powoli zagniataj i dolewaj ciepłą wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto chlebowe uzyska jednolitą konsystencję, która nie przykleja się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie o długości 20 centymetrów. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto. Wyjmij z formy i papieru i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 23 lipca 2016 o 12:09
    Ocena:

    Właśnie zajadam drugi bochenek upieczony z tego przepisu – ten chleb zasługuje na co najmniej 10 gwiazdek!!! Najlepszy, jaki dotąd upiekłam, a były już niektóre bardzo udane. Za pierwszym razem zastąpiłam wodę kefirem i był oczywiście jeszcze ciut lepszy, ale nawet z wodą wychodzi boski.
    Ziemniaki to genialny dodatek, nadają świetną konsystencję z mnóstwem uroczych dziurek (a nawet dziur), miękkość i posmaczek. Pycha. Ciasto też było dosyć klejące, choć raczej nie dałam za dużo płynów. Kula rozpadała się od spodu i przyklejała do dna podczas wyrabiania w maszynie…kilka razy dosypałam maki, na chwilę zawsze zrobiła się ładna kulka, a potem znowu to samo… więc uznałam, że to taka ziemniakowa specjalność i tak ma być. Rezultat zdaje się to potwierdzać. Dodałam całe ziemniaki, ze skórkami, pokrojone na ćwiartki i upieczone w piekarniku.
    Ale przede wszystkim, jak ktoś będzie próbować, to polecam dodanie KEFIRU, wtedy ten chleb absolutnie przechodzi wszelkie pojęcie!

  • Kataryna 3 grudnia 2014 o 16:49

    Czy mi się zdaje (2. zdjęcie), czy do tego chleba dodaje się całe ziemniaki, razem ze skórkami?

    • Śliwka 8 grudnia 2014 o 21:10

      Owszem, rozgniata się całe młode ziemniaki. Ich skórka jest bardzo delikatna i nie wymaga usuwania. Oczywiście można to zrobić, ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej