Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zetrzyj buraki na tarce. Wrzuć je do miski razem z mąką, drożdżami, solą, rozmarynem i cukrem. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie konsystencje lepkiej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
formowanie
2 min
formowanie
2. Ciasto podsyp mąką, aby myło miej klejące i uformuj z niego długi rulon, który powinien być dwa razy cieńszy nich planowana bagietka. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej. Umieść rulon przy jednej ze ścianek blachy, tak aby blokowała rozrastanie się. Z drugiej strony zablokuj ciasto zrolowaną szmatką.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Całość przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aż bagietka znacznie urośnie do góry.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ściereczkę i wstaw bagietkę do piekarnika na 20 min, aż po wsadzeniu w nią wykałaczki, do wykałaczki nie przyklei się ciasto.
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej